Rico VerstegeOverlayer

Activation | Door Rico Verstege | Leestijd 4 minuten | 14-05-2019

Start met adverteren op Pinterest

Je kunt nu eindelijk adverteren op Pinterest in Nederland. Het sociale netwerk waar je allerlei beelden kunt verzamelen over je favoriete onderwerpen heeft haar advertentiedienst open gezet voor de Nederlandse markt. Pinterest is een sociale netwerkdienst waar je Pins, vastgeprikte afbeeldingen, verzamelt op je online prikbord. Een prikbord is altijd aan een categorie gebonden, bijvoorbeeld interieur. Bedrijven uploaden meer dan drie op de vier Pins en hebben daarom een groot aandeel in welke afbeeldingen op Pinterest te zien zijn. Je leest hier waarom adverteren op Pinterest een grote kans voor jouw business kan zijn en hoe het adverteren op Pinterest  werkt.

Advertentievormen

Pinterest advertenties zijn eigenlijk goed te vergelijken met de advertenties die je ook op Instagram ziet. Net als op Instagram staan beelden centraal. Upload je beelden daarom altijd in de hoogste kwaliteit. Pinterest verdeelt haar advertentieaanbod op in vier soorten advertenties:

  • Standaard Pin
  • Video Pin
  • App
  • Carrousel

Bij het promoten van een standaard Pin wordt de statische Pin getoond aan jouw gespecificeerde doelgroep zonder dat zij zien dat het een gepromote Pin is. Video Pins vallen op in de tijdlijn van Pinterest gebruikers, omdat ze, vanzelfsprekend, bewegen. Ze zorgen er bovendien voor dat je meer kan laten zien in één advertentie. Je kunt deze advertentie extra laten opvallen door voor een advertentie van maximale breedte te kiezen. Video ads op standaard breedte nemen ongeveer een zesde van jouw mobiele scherm in beslag, waar een gesponsorde video op maximale breedte bijna de helft van je beeldscherm vult.

Het voordeel van een app advertentie op Pinterest is de duidelijke call-to-action met daarnaast het logo van de gesponsorde applicatie. Wanneer je op deze CTA klikt wordt de app geïnstalleerd zonder dat je Pinterest hoeft te sluiten. De carrousel is laatste vorm en is een bekende van Instagram en Facebook. Met de carrousel kun je meerder beelden laten zien en gebruikers kunnen deze bekijken door te swipen.

Pinterest gebruikers

Als je al adverteert op Facebook en Instagram is er tot nu toe weinig nieuws onder de zon, behalve dat het adverteren op Pinterest nu mogelijk is. Maar wanneer is dit nou interessant voor jou? Adverteren op Pinterest is een kans wanneer jouw doelgroep Pinterest gebruikt en al helemaal wanneer ze ook zoeken naar het type product of dienst dat jij verkoopt. Daarom nu wat  sleutelfeitjes over Pinterest en haar gebruikers.

In Nederland zijn 3 miljoen mensen actief op Pinterest. Afgelopen jaar groeide het aantal gebruikers met 18%. Maar liefst 81% van deze gebruikers is vrouw en de grootste leeftijdscategorie onder de Pinterestgebruikers is 18 tot 39 jaar. Hoewel deze feiten natuurlijk niet bepalen of Pinterest een goed advertentiekanaal voor jou is, blijft het belangrijk om dit in je achterhoofd te houden.

Pinterest wordt vooral gebruikt voor het zoeken van inspirerende afbeeldingen in bepaalde categorieën. En ja, vooral categorieën met een vrouwelijk tintje. Een aantal populaire categorieën zijn: reizen, gezondheid & welzijn, huisdecoratie, style, beauty en eten & drinken. Kennis van de doelgroep is belangrijk om te bepalen of Pinterest een goed advertentiekanaal voor je is. Als je product of dienst niet in de eerder genoemde categorieën valt, maar jouw doelgroep zich wel op Pinterest begeeft, kan er altijd een mogelijkheid zijn om jouw doelgroep heel specifiek te benaderen.

Targeting

Om jouw advertenties bij de juiste gebruikers te krijgen, verdeelt Pinterest haar targeting onder in vier categorieën. Je kunt targeten op basis van demografische gegevens, interesses, sleutelwoorden en bedrijfsdata. Kortom, je kunt gebruikers benaderen op basis van waar ze naar zoeken, wat ze leuk vinden en of ze jouw website onlangs hebben bezocht.

Een paar leuke feitjes om mee af te sluiten zijn over het koopgedrag van de Pinners. 78% van de Pinners ervaart content van bedrijven als nuttig. Daarnaast wordt Pinterest door 90% van alle wekelijkse Pinners gebruikt om te helpen bij aankoopbeslissingen! Dat klinkt voor marketeers natuurlijk als muziek in de oren. Wacht daarom niet langer als denkt dat Pinterest geschikt is voor jouw business! Maar onthoud: Pinterest draait voor gebruikers om het opdoen van inspiratie over onderwerpen waar ze geïnteresseerd in zijn. Probeer daarom altijd bij te dragen aan deze gebruikservaringen met jouw advertenties.

Ook interessant

Gerelateerde case

Meer conversie door optimale gebruiksvriendelijkheid én monitoring

Een substantiële verbetering door continue monitoring. Treffender kunnen we het resultaat van onze samenwerking niet omschrijven. Meer weten?

Lees verder
Gerelateerd artikel

Online marktonderzoek: hoe lang is je vragenlijst?

Bij het uitvoeren van online marktonderzoek is het altijd weer de uitdaging om een evenwicht te vinden tussen alle informatie krijgen die je wilt hebben en het stellen van teveel vragen zodat deelnemers de test niet afmaken.

Lees verder
Meer informatie?

Bel of mail ons! Vinden we leuk.