Overlayer

Brand building | Door Geesje Rietveld | Leestijd 6 minuten | 1-12-2021

Tips voor newsjacking en inhakers in contentmarketing

In dit door media gedomineerd tijdperk, is het voor bedrijven vechten om aandacht. Newsjacking en inhakers - oftewel meeliften op de aandacht voor gehypet nieuws - zijn een bewezen tactiek waar social media- en contentmarketeers dankbaar gebruik van kunnen maken. Vandaag tips, trics en voorbeelden.
Newsjacking en inhakers; de een vindt het geweldig, de ander vindt het vooral gemakkelijk. Maar als je het doet met vernuft, is het een goede manier om als merk zichtbaarder te worden en te laten zien aan de buitenwereld dat je midden in de maatschappij staat. Dat je weet wat er speelt en als merk mee kan praten bij het ‘virtuele koffieapparaat’. Belangrijker: je kan je merk verbinden aan thema’s die je doelgroep belangrijk vindt én je kan je merk menselijke eigenschappen meegeven, zoals humor of ethisch besef.

Voordeel van newsjacking

Voor de meeste merken die content delen, geldt helaas dat het gros van de uitingen niet heel ‘opwindend’ is voor de doelgroep. Vechtend om de aandacht verliest jouw uiting of post het al snel van de duizenden anderen. Pas wanneer je publiek open staat voor jouw nieuws, heeft het stopkracht. Door op de juiste manier mee te liften op de populariteit van een nieuwsitem en de media-aandacht die dat met zich meebrengt, verhoog je je bereik en brand awareness. In de B2B-branche kan goed uitgevoerde newsjacking er zelfs toe leiden dat je als specialist op een specifiek vlak wordt gezien.

Deelbaarheid en bereik

Het speelveld van newsjacking is de media en dan voornamelijk real time, social media. Hier kan je snel en zonder al te veel kosten slimme inhakers de wereld in sturen. Variërend van een eenvoudig bericht op Instagram of Twitter, tot een uitgekookt idee met een hoge deelbaarheid om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Toch blijft deze vorm van marketing niet beperkt tot real time media. Bij langlopender nieuws, zoals nu de Covid-crisis of nieuws over klimaatdoelstellingen, zien we dat merken ook andere, offline middelen gebruiken voor newsjacking.

Newsjacking of inhaken: wat is het verschil?

Newsjacking komt erop neer dat je je een relevante actualiteit ‘eigen maakt’ en openlijk uit hoe jouw bedrijf aankijkt tegen of omgaat met die ontwikkeling. Je gebruikt goede content om de aandacht van de media en jouw doelgroep voor een actueel en passend onderwerp, op jouw merk te vestigen. Grote merken halen soms met nieuwskaping zelf het nieuws en worden onderdeel van het mediadiscours rondom een bepaald onderwerp. Criteria van newsjacking:
 • Je haakt in op het gesprek van de dag, als vehicel om zijlings je eigen verhaal te vertellen
 • Het gaat om een onderwerp dat nieuws is, niet een voorspelbare gebeurtenis
 • Meestal vindt newsjacking plaats op ‘real time’ media, maar het medium is niet bepalend
 • Newsjacking is een PR- en een reclametechniek
Een inhaker is vaak een visuele vertaling van een nieuwsitem of van een feest- of kalenderdag zoals Halloween, Sinterklaas, Valentijn enzovoort. Voor dat nieuws of die dag maak je een humoristische of ‘goed gevonden’ post. Newsjacking gaat dus om het claimen van onverwacht nieuws, niet om het inhaken op een dag die op de kalender staat. Inhaken op Pasen is inhaken. Maar als de hoofdrolspeler van the Passion een bizarre outfit aanheeft waar iedereen over praat  en je haakt daar op een slimme manier op in, dan is het newsjacking.

Timing is everything

Voor een effectieve inhaker/nieuwskaping houd je slim rekening met verschillende elementen. Zo heeft nieuws een curve. Het is daarom belangrijk dat je op het juiste moment inzet, zodat je uiting nog relevant is. Nieuws is al snel oud. Als je dan nog post, wordt je post – en in het verlengde daarvan je merk – niet meer gezien als ‘clever’, maar als spuit 11. Te vroeg pieken betekent daarentegen dat het gros van het publiek je boodschap niet begrijpt of er niet open voor staat. Verspilde moeite dus.

Tips voor effectieve newsjacking

Bij newsjacking zijn een aantal dingen cruciaal:
 1. Het juiste nieuws kiezen
 2. Goede content maken
 3. Weten wanneer en waar je iets moet plaatsen of pushen.
Dit lijkt makkelijker dan het is. Vanaf het moment dat nieuws voor het eerst wordt opgepikt, zijn journalisten én het publiek op zoek naar meer informatie. In die zoektocht wil je naar boven komen en op dat moment top of mind zijn bij jouw doelgroep. Hiervoor moet je constant het nieuws in de gaten houden en snel kunnen reageren met kwaliteitscontent die niet alleen refereert aan en past bij jouw merk, maar die relevant is voor jouw doelgroep én het publiek van de journalisten. Snel schakelen is dus cruciaal. In combinatie met verstandige keuzes maken die passen bij jouw merk en je doelgroep én kwaliteitscontent leveren, is juist die snelheid een flinke uitdaging.

Goede voorbeelden newsjacking

Een beeldschoon voorbeeld is de openlijke steun van Nike aan NFL-speler Colin Kaepernick, die als Black Lives Matter protest weigerde op te staan tijdens het volkslied. Een gedurfde zet omdat er rond deze actie veel controverse bestond (Kom niet aan het Amerikaanse volkslied). Maar uiteraard was dit een doordachte keuze omdat een boodschap tegen discriminatie perfect past bij het imago van Nike, een merk dat sport als verbindende factor verbeeldt en staat voor het beste halen uit jezelf, ongeacht leeftijd, sekse of ras.
Een overdraagbaar voorbeeld voor B2B-bedrijven is bijvoorbeeld een contentcampagne met socials posts en een whitepaper over isolerende gevelsystemen, direct nadat bekend is gemaakt dat de regering subsidie beschikbaar stelt voor de verduurzaming van particuliere woningen. De whitepaper zou actief verstuurd kunnen worden naar vakjournalisten gespecialiseerd in woningbouw en verduurzaming.

Zo maak je een goede inhaker

Een inhaker maken werkt over het algemeen iets anders. Dan gaat het erom met humor, beeld en short copy gave posts te bedenken. Als die inhaken op vaste dagen van de kalender, kan je ze van langer van tevoren maken. Hier komen leuke brainstorms bij kijken. Elk jaar zijn journalisten op zoek naar een originele manier om het begin van het schooljaar of kerstperiode in te luiden. Of misschien wel de afronding van het boekjaar, het maken van het jaarverslag of het onder de loep nemen van verzekeringen. Bied de media inhoud die hierop inspeelt, die afwijkt van het gebruikelijke aanbod en hen in staat stelt om dit soort terugkerende onderwerpen op een originele manier in te kleden. En bied je doelgroep originele content die ze echt kunnen gebruiken.

Voorbeelden van goede inhakers

Neem deze campagne van de McDonalds, waarin ze beeldend inhaken op Halloween, een feest dat vooral gevierd wordt door gezinnen en jongeren: belangrijke doelgroepen van de fastfood keten.
Mcdonalds Halloween Burger
Mcdonalds Halloween Fries

Maar het mooist is als je op een bepaalde actualiteit die gehoor vindt bij jouw doelgroep, kan reageren met een leuk gevonden post. Heineken doet dit goed, of eigenlijk Boomerang Agency die achter deze Heineken uiting zit.

Heineken Meta Serve

Tot slot vijf tips voor effectieve newsjacking en inhakers

 1. Maak originele en ongepubliceerde inhoud die jouw merk versterkt, de nieuwsgierigheid van journalisten wekt en relevant is voor jouw doelgroep;
 1. Blijf alert: het is essentieel om op de hoogte te blijven van wat zich afspeelt in de wereld van je klant/doelgroep; (maar dat is het natuurlijk altijd…)
 1. Je moet snel en accuraat reageren. Zorg dus dat je voor belangrijke relevante thema’s goede content klaar hebt staan;
 1. Kies voor een duidelijke boodschap, die een zo groot mogelijk deel van jouw doelgroep aanspreekt;
 1. Haak in op jaarlijks terugkerende gebeurtenissen in jouw branche; daar liggen kansen die je kan voorbereiden;
 1. Denk eraan dat je de aandacht die je krijgt, leidt naar de plek waar jij die hebben wilt! Denk dus van tevoren na over wat je met de inhaker of newsjacking wil bereiken en waar je de mensen die je hebt geraakt, graag naartoe wilt lokken.

Het is natuurlijk gemakkelijk om te af te sluiten met  “Nou, iedereen aan de slag!” Maar zo werkt het niet. Denk goed na voordat je hiermee aan de slag gaat, want een verkeerde keus kan ook een negatief effect hebben op je imago.

Tip: meld je nu alvast aan voor de Frappante Dagen Kalender!

Die is nu in de maak, en geeft je een overzicht van honderden grappige of belangrijke dagen om op in te haken.

Frappante dagen kalender

Download de kalender

Tip: meld je nu alvast aan voor de Frappante Dagen Kalender! Die is nu in de maak, en geeft je een overzicht van honderden grappige of belangrijke dagen om op in te haken.

Vul onderstaand formulier in

Overlayer

AUTEUR:

Geesje Rietveld | Content

Ook interessant

Gerelateerde case

De oproep van Meld.Online Discriminatie: Houd het net voor iedereen

Duidelijke naam. Scherpe positionering. Een nieuwe visuele identiteit én een holy-sh*t-die-komt-binnen-campagnevideo op grote NS-stations in Nederland. Voor Meld.Online Discriminatie maakten we de boodschap duidelijk: houd het net voor iedereen.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Hoe maak je een infographic?

Een infographic is een informatieve illustratie: een afbeelding die informatie uitbeeldt en verklaart. Het is een combinatie van tekst en beeld. Maar hoe maak je er zo een? Je leest het in mijn blog.

Lees verder