Waarom een nieuwe merknaam?

Naamontwikkeling

Een pakkende merknaam bedenken is van essentieel belang. Je merknaam wordt honderden keren per dag opgeschreven of in gesprekken gebruikt. Een sterke naam blijft hangen. Claimt een positie in het brein. Vertelt al meteen een verhaal. Of dat nu een merknaam is, of een naam voor een nieuwe productlijn of dienst; het is iets dat nooit onderschat mag worden. Frappant helpt je graag met de naamontwikkeling.

Wanneer wij worden benaderd om een merknaam te ontwikkelen kan dat twee dingen betekenen: 1) een bestaande merknaam wordt vervangen door een nieuwe, of 2) er dient een nieuwe naam te worden ontwikkeld voor een bedrijf, product of dienst. Voor een groot aantal organisaties en producten ontwikkelden we al unieke en opvallende bedrijfsnamen. Van spitsvondig tot de kracht van eenvoud. Naamontwikkeling is een leuk proces dat altijd verrast. We schreven er al eens een whitepaper over voor wie er zelf mee aan de slag wil.

Als we eenmerknaam bedenken gaan we eerst op zoek naar het onderscheidende karakter van het merk. De merknaam moet hier bij aansluiten of, in sommige gevallen, juist niet. Afhankelijk van de waarden van het merk bedenken wij diverse merknamen waarbij we tevens de branding van een merk ontwikkelen.

Bedenken bedrijfsnaam

Bedenken van namen voor bedrijven doen we al sinds 1974. Unieke merknamen die wij de laatste tijd hebben ontwikkeld zijn onder andere:

 • Plavei: Een naam die eens niet gaat over woningen en huizen, maar wel letterlijk en figuurlijk in het umfeld zit: plavei. De weg ernaartoe. Plavei staat voor laagdrempelig, toegankelijk, ‘de weg effenend’ voor de mensen die dat nodig hebben. Bovendien is het een eigenzinnig en daardoor opvallend woord, omdat het bijna nooit zonder context wordt toegepast. Conceptidee: ‘Plavei & jij’
 • Innclose: De verwijzing naar het woord ‘enclosure’ oftewel behuizing. Ook iets ‘inclosen’ oftewel afschermen. Daarbij is het tevens de verwijzing naar ‘dichtbij zijn’. Dichtbij de klant, de oplossing en/of de markt. Inn met dubbel nn is een verwijzing naar innovatief c.q. innovatief afsluiten.
 • Estinea: De nieuwe naam Estinea bestaat uit twee delen. Est staat voor oost, want Estinea werkt in een steeds ruimer gebied in Oost-Nederland. Nea betekent nieuw. Dat verwijst niet alleen naar een nieuwe organisatie, maar evenzeer naar een nieuwe manier van werken.

Productnaam ontwikkeling

Bij een product ontwikkelen komen een hoop zaken kijken. De productontwikkeling is niet aan ons besteed, maar heb jij al nagedacht over een naam voor je nieuwe product? Frappant heeft al vaker een steentje bijgedragen aan dergelijke uitdagingen. Zo zijn onderstaande productnamen ook ontwikkeld vanuit Frappant:

 • iSoEasy, naam voor isolatieproduct van Kingspan
 • SURE, een magazine dat zich uitspreekt over trends en ontwikkelingen in de grond-, weg- en waterbouw voor GMB.
 • Take & Taste, een eigen lijn met appetizers van Rodag Food GmbH
 • Het Spinsel, straatnaam voor een nieuwbouwproject in Winterswijk voor VOF Rikker.
 • Evolon, de nieuwe naam voor OBD-scholing Volwassenen van Bouwmensen

Criteria merknaamontwikkeling

Bij het ontwikkelen van een nieuwe naam voor een bedrijf zijn er een drietal uitgangspunten waarop de nieuwe naam wordt beoordeeld:

 • Toegankelijkheid
  Is de nieuwe naam makkelijk uit te spreken, op te schrijven en te onthouden? Als jouw doelgroep de naam niet kan onthouden, wordt het lastig om een band met het merk op te bouwen.
 • Onderscheidend
  We kunnen niet vaak genoeg zeggen dat een nieuwe merknaam onderscheidend moet zijn. Een merknaam verzinnen die lijkt op de naam van je concurrent is allereerst verwarrend en daarbij kan het juridische gevolgen hebben. Het is belangrijk dat je binnen de markt opvalt en blijft hangen binnen het brein van je doelgroep.
 • Beschikbaar
  Een merknaam bedenken is één, maar een bedrijfsnaam verzinnen die nog nooit bedacht is, is soms wel lastig. Des te belangrijker om ten tijde van de naamontwikkeling goed te onderzoeken of de naam al door een andere organisatie wordt gebruikt en of het online domein passend bij de merknaam nog beschikbaar is. Het deponeren van de nieuwe merknaam, en de registratie van een bijpassende domeinnaam kunnen wij voor je verzorgen.

Meer weten over naamontwikkeling?

en bedrijfsnaam bedenken is vaak moeilijker dan het lijkt en daarom schreven we daar bij Frappant een handige whitepaper voor. Hierin word je stap voor stap meegenomen door het creatieve proces dat bij het ontwikkelen van een bedrijfsnaam komt kijken.

Meer informatie?

Bel of mail ons! Vinden we leuk.