Overlayer

Activation & Brand building | Door Dennis Hoftijzer | Leestijd 2 minuten | 24-02-2023

Na de naamontwikkeling: een pay-off, een slogan of een tagline?

Een naam bedenken. Als je ooit vader of moeder bent geworden weet je wellicht hoe moeilijk dat kan zijn. En zoals dat voor kinderen geldt, geldt het ook voor startups, bedrijven, joint ventures, producten en diensten. Prijsvragen worden uitgeschreven en meestal stromen de afkortingen en de ongelukkige samenvoegingen dan binnen. Natuurlijk is het niet zo dat daar nooit een sterke naam uit voort komt. Maar gericht écht sterke namen ontwikkelen is een vak. Wij leggen je uit wat het verschil is tussen een pay-off, slogan en tagline.

Een payoff, dát belooft wat

Zonder naam geen identiteit. Naamontwikkeling is dus vaak het begin van een sterk merk. Bij voorkeur is de naam er één die beklijft én meteen een gevoel geeft waar het over gaat. Als de naam zelf niet heel beschrijvend is, is dat vaak waar de pay-off om de hoek komt kijken. Een pay-off geeft namelijk richting aan het ümfeld én de belofte die je doet. We schreven eerder al een blog over pay-offs en een whitepaper over naamontwikkeling.

Verschil tussen pay-off, slogan en tagline

Een pay off, een slogan of een tagline zijn niet hetzelfde. De termen worden veel door elkaar gebruikt en er is ook zeker een grijs gebied. Globaal kun je stellen dat een pay-off een langere houdbaarheid heeft dan een slogan. Een slogan hangt vaak samen met een campagne of een actie. Een pay-off zit dus dichter bij de kern van je bedrijf. Het vertelt niet alleen wat je doet, maar vaak ook wat je belooft en waar je beter in bent dan je concurrenten.
Een tagline is meer feitelijk dan een pay-off. De tagline is puur bedoeld als duiding van hetgeen je doet, en is minder gericht op de glimlach en het blijven hangen. Met het logo van de TU Delft is het verschil tussen een tagline en de pay-off goed te verduidelijken:

Pay Off Tu Delft
‘Delft University of Technology’ is hier de tagline, ‘Challenge the future’ is de pay-off. Nog een voorbeeld om het verschil tussen de pay-off en een slogan te duiden. Voor Innclose hebben wij naast de naam ook ‘Protect & Perform’ ontwikkeld. Protect & Perform hangt een beetje tussen een tagline en een pay-off in. Daarnaast is ‘How a box can make a difference’ ontwikkeld als slogan voor de lanceringscampagne van de nieuwe naam.

Spot on pay-off

Er zijn prachtige voorbeelden van pay-offs en slogans te vinden. De praktijk bewijst ook hoe moeilijk het is om het verschil tussen een pay off en een slogan aan te geven. Wij hebben een poging gedaan maar zijn ermee gestopt. We hebben er wel een aantal voor je verzameld waar we zelf warm van worden. Uiteraard zijn we zijn benieuwd van hoeveel je de afzender kunt noemen 🙂 Heerlijk, Helder … Mmm van … Alles voor een glimlach. Leuker kunnen we ‘t niet maken, wel makkelijker. Geeft je vleugels. Wast een berg, kost een beetje. Bier zoals bier bedoeld is. Winnen doe je bij … Das Auto. Geen cent te veel, hoor! De winkel van ons allemaal. De krant van wakker Nederland. Het beste onder de zon. Je denkt ook aan alles. Smelt in de mond, niet in de hand. Als het aan de kat lag, kocht ze … Echt … Voorsprong door techniek. For life. Maakt rijden geweldig. Let’s make things better. Connecting People. Het antwoord op alles waar u niet om heeft gevraagd. Think! Think different. Er is geen betere. De normaalste zaak van de wereld.

Ook interessant

Gerelateerde case

Fusie maakt één sterk merk

Het gebeurt niet vaak dat bedrijven bereid zijn de handen ineen te slaan met een concurrent om voor hun doelgroep echt het verschil te kunnen maken. En je moet maar afscheid durven nemen van je – in de markt bekende – merknaam om samen een krachtige, frisse start te maken. Promedico en Omnihis lieten hun ego’s en angsten geen rol spelen in hun fusie. Noch in het merktraject dat ze met ons aangingen. En dat werkte perfect.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Nieuwe bedrijfsnaam bedenken? Hier vijf do’s en don’ts!

Ga je een nieuwe bedrijfsnaam bedenken? Dat is geweldig, want het betekent de start van iets nieuws of een positieve verandering.

Lees verder
Meer informatie?

Bel of mail ons! Vinden we leuk.