Merle HuismanOverlayer

Activation & Brand building | Door Merle Huisman | Leestijd 3 minuten | 16-10-2017

Heinz geeft specifieke aandacht aan Chicago

Afgelopen zomer, tijdens de nationale hotdogdag op 18 Juli, introduceerde Heinz een speciale hotdogsaus via Twitter en Facebook. De saus was specifiek bedoeld voor inwoners van de stad Chicago, aangezien ze juist daar geen ketchup op hun hotdog doen. De saus had een eigen website en was daadwerkelijk via die site voor een beperkte tijd te bestellen. Heinz omschreef de saus als ‘gemaakt met rijpe, rode tomaten en een speciale mix van kruiden en aroma’s. Juist, het was gewoon ketchup…

Traditie

In Chicago ziet een hotdog er anders uit dan een gemiddelde hotdog in Amerika. Traditiegetrouw vind je op deze hotdog namelijk gehakte uien, groene augurken relish, een reep augurk, plakjes tomaat, ingelegde paprika, een flinke dot gele mosterd en selderijzout. Het is in deze stad een ongeschreven regel dat ketchup niet op een hotdog hoort. Wanneer je er om vraagt, krijg je vaak de ketchup in een apart bakje geserveerd. Sommigen hotdogverkopers gaan zelfs zo ver dat ze de ketchup helemaal verbannen hebben.
Bron beeld: Wikipedia

Chicago dog sauce, een grote hit

De Chicago dog sauce werd door Heinz op social media geïntroduceerd door middel van een filmpje waarin te zien is hoe inwoners van Chicago de saus proeven. Heinz vertelt in dit filmpje dat zij een saus hebben ontwikkeld, speciaal voor Chicago, gevolgd door clips van ketchuphaters die hun hotdog rijkelijk met de nieuwe saus bedekken. De reacties van de proefpersonen is in alle gevallen positief en zij vinden de Chicago dog sauce zelfs een goede toevoeging op de overige ingrediënten van een échte Chicago hotdog.

De onthulling

Aan het eind van het filmpje wordt onthuld dat men eigenlijk normale ketchup heeft gegeten. Sommige proevers vinden het een schande en anderen vinden het eigenlijk niet zo erg en zouden het wel vaker willen eten. Op internet waren de reacties ook erg verschillend. Veel inwoners van Chicago reageerden boos dat zij ook door deze misleiding de ketchup nooit een kans zullen geven. Andere stiekeme ketchupliefhebbers in de stad zijn Heinz juist dankbaar dat zij nu een acceptabele variant hebben gevonden en nu zonder gene Chicago dog sauce kunnen gebruiken. De overige Amerikanen konden veelal de humor er wel van inzien. Op Twitter werden er grappen gemaakt dat ze tijdens reisjes naar het ketchup-loze Chicago voor de zekerheid maar de Chicago dog sauce mee zouden nemen.  

Aandacht geven is aandacht krijgen

Met deze actie heeft Heinz op een erg low budget manier de aandacht getrokken van een hele grote stad en tegelijkertijd de rest van het land. Enkel door Chicago aandacht te geven en met hen mee te denken. Of de verkregen aandacht ook positief is, dat valt te betwijfelen. Maar smakelijk vertier is deze campagne voor mij in ieder geval wel!

Ook interessant

Gerelateerde case

De oproep van Meld.Online Discriminatie: Houd het net voor iedereen

Duidelijke naam. Scherpe positionering. Een nieuwe visuele identiteit én een holy-sh*t-die-komt-binnen-campagnevideo op grote NS-stations in Nederland. Voor Meld.Online Discriminatie maakten we de boodschap duidelijk: houd het net voor iedereen.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Slimme merkarchitectuur bouwen? Drie voorbeelden

Een goede merkarchitectuur bouwen: wat betekent dat nu concreet? We laten het je zien aan de hand van drie praktijkvoorbeelden uit eigen koker.

Lees verder