Overlayer

Brand building | Door Dennis Hoftijzer | Leestijd 4 minuten | 10-05-2024

Naamontwikkeling: hoe kies je een (nieuwe) merknaam?

Je merknaam wordt honderden keren per dag opgeschreven of in gesprekken gebruikt. Een sterke naam blijft hangen, vertelt je verhaal en claimt een onderscheidende positie in het brein. Of het nu een merknaam is, of een naam voor een nieuwe productlijn of dienst; naamontwikkeling oftewel een pakkende merknaam bedenken is van essentieel belang. En daar helpen wij je graag bij.

Een (nieuwe) merknaam, waarom?

Bedrijven besluiten niet zomaar dat zij een nieuwe merknaam nodig hebben. Wanneer er een merknaam moet worden ontwikkeld kan dat twee dingen betekenen:

1) een bestaande merknaam wordt vervangen door een nieuwe;

2) er dient een nieuwe naam bedacht te worden voor een bedrijf, product of dienst.

Bij het bedenken van een merknaam is het vinden van het onderscheidende karakter van een merk belangrijk. De merknaam moet hierbij aansluiten of, in sommige gevallen, juist niet.

Een sterke merknaam ontwikkelen

Een sterke naam blijft hangen en claimt een positie in het brein. Maar waar begin je? De mogelijkheden voor een merknaam zijn in principe eindeloos. Je maakt het jezelf dus een stuk makkelijker als je vooraf de nodige kaders stelt. Bedenk goed waar je naam aan moet voldoen. Dat is afhankelijk van het karakter van je bedrijf, product of dienst en natuurlijk van je doelgroep. Geef je de voorkeur aan het gebruik van bestaande woorden of heb je liever een fantasienaam? Ga je voor gedurfd en opvallend, of is een veilige, gemakkelijke, beschrijvende naam meer jouw ding?

Whitepaper naamontwikkeling

Meteen aan de slag met het ontwikkelen van jouw merknaam?

Download whitepaper

Naamontwikkeling: zelf doen of uitbesteden?

Ideeën genereren kan op talloze manieren. Bedenk voordat je je creatieve radertjes laat draaien hoe je te werk wilt gaan en wie je bij het proces wilt betrekken. De eerste vraag is dan ook: zelf doen of uitbesteden?

Zelf doen

Er zijn meerdere manieren om zelf aan de slag te gaan met een nieuwe naam. De tips in onze whitepaper vormen een mooie basis voor het creatieve proces. Pak bijvoorbeeld een groot vel papier en schrijf alles op wat er in je opkomt als je naar je voorbereidende vragen kijkt. Structureren en keuzes maken komt later; begin gewoon eens met een braindump en zie waar het je brengt. Daarbij kan het helpen om een bepaalde denklijn eens te googelen, dit kan je weer op nieuwe ideeën brengen.

Zelf doen betekent overigens niet dat je het alleen moet doen. Je kunt ook prima starten met een brainstorm in een klein team. Hang de randvoorwaarden prominent aan de muur en schrijf alle ideeën op flipovers of post-its.

Laten doen

Het creatieve proces zelf uitvoeren kan heel leuk zijn, maar ook tijdrovend en moeizaam. De blik waarmee jij naar je product, dienst of merk kijkt is immers gekleurd en niet objectief. Het is lastig om je tunnelvisie aan de kant te schuiven. Om die reden kan het verstandig zijn om het creatieve proces over te laten aan specialisten.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen doen? Laat het ons weten!

Uitgangspunten naamontwikkeling

Bij het ontwikkelen van een nieuwe naam voor een bedrijf zijn er een drietal uitgangspunten waarop de nieuwe naam wordt beoordeeld:

Toegankelijkheid

Bij een bedrijfsnaam geldt: nooit ‘lekker gek doen’ omdat het zo creatief is. Natuurlijk houden wij van creatief. Maar als niemand je naam kan uitspreken of – belangrijker nog – kan onthouden,  heb je er alleen maar last van. Stel jezelf daarom deze vraag: Is de nieuwe naam makkelijk uit te spreken, op te schrijven en te onthouden?

Onderscheidend

We kunnen niet vaak genoeg zeggen dat een nieuwe merknaam onderscheidend moet zijn. Een merknaam verzinnen die lijkt op de naam van je concurrent is allereerst verwarrend en daarbij kan het juridische gevolgen hebben. Het is belangrijk dat je binnen de markt opvalt en blijft hangen binnen het brein van je doelgroep.

Beschikbaar

Een merknaam bedenken is één, maar een bedrijfsnaam verzinnen die nog nooit bedacht is, kan lastig zijn. Des te belangrijker om ten tijde van de naamontwikkeling goed te onderzoeken of de naam al door een andere organisatie wordt gebruikt en of het online domein passend bij de merknaam nog beschikbaar is.

Sterke namen, mooie voorbeelden

Met trots werkten we aan de namen van verschillende bedrijven, merken en producten. En dat doen we nog steeds. We nemen je graag mee in een aantal opdrachten waarin naamontwikkeling de hoofdrol speelde.

SIUS

Na vier decennia ontwikkeling was Achterhoekse zorgorganisatie De Lichtenvoorde haar naam letterlijk ontgroeid, zowel qua werkgebied als qua betekenis voor medewerkers en mensen die ze ondersteunen. De organisatie klopte aan bij Frappant met de vraag: help ons bij het vinden van onze nieuwe naam. En dat deden we. We kwamen tot de uiteindelijke keuze voor de naam: Sius. Een fantasienaam met energieke klanken, kort, memorabel en doet denken aan ‘zie ‘s’, de uitroep als je iets ontdekt of wanneer je iets voor iemand hebt geregeld. Ook staat het voor het trotse ‘see us’: zie ons! We deden een beschikbaarheidsonderzoek, regelden de merk- en domeinregistratie en de nieuwe naam was beklonken.

Meld.Online Discriminatie

Tijdens het proces werd al snel duidelijk dat de oude naam MiND Nederland niet aansluit op de context én als naam al (behoorlijk actief) ‘bezet’ was. Met een beetje eigenwijsheid presenteerden we de nieuwe naam Meld.Online Discriminatie – een organisatienaam en een oproep tegelijk. Een nieuwe naam was niet per definitie de opdracht die we hadden meegekregen, maar helpt wel om het doel te bereiken: duidelijkheid, betere vindbaarheid en waardevolle interactie tot stand brengen zodat het internet (weer) een fijne plek is voor iedereen.

Plavei 

Een naam die eens niet gaat over woningen en huizen, maar wel letterlijk en figuurlijk in het umfeld zit: plavei. De weg ernaartoe. Plavei staat voor laagdrempelig, toegankelijk, ‘de weg effenend’ voor de mensen die dat nodig hebben. Bovendien is het een eigenzinnig en daardoor opvallend woord, omdat het bijna nooit zonder context wordt toegepast.

Innclose

De verwijzing naar het woord ‘enclosure’ oftewel behuizing, hetgeen Innclose ontwikkelt. Daarnaast is de naam ook een hint naar ‘inclosen’ oftewel afschermen. Daarbij is het tevens een verwijzing naar ‘dichtbij zijn’. Dichtbij de klant, de oplossing en/of de markt. Inn met dubbel nn is een verwijzing naar innovatief c.q. innovatief afsluiten.

Meer weten over naamontwikkeling?

Een bedrijfsnaam bedenken is vaak moeilijker dan het lijkt. Daarom schreven we daar een handige whitepaper voor. Hierin word je stap voor stap meegenomen door het creatieve proces dat bij het ontwikkelen van een bedrijfsnaam komt kijken. Download ‘m hieronder!

Download whitepaper

Naamontwikkeling

Om met je product, dienst, samenwerking of bedrijf de markt op te kunnen heb je een goede naam nodig. En dat is geen onbelangrijke stap, want de keuze voor de naam kan je succes bepalen. Maar hoe ontwikkel je een goede naam? Een bedrijfsnaam bedenken is vaak moeilijker dan het lijkt en daarom schreven we daar bij Frappant een handige whitepaper voor. Hierin word je stap voor stap meegenomen door het creatieve proces dat bij het ontwikkelen van een bedrijfsnaam komt kijken. Download hem nu en lees hem voor je aan de slag gaat!

Vul onderstaand formulier in

Overlayer

AUTEUR:

Dennis Hoftijzer | Brand & Creation

Ook interessant

Gerelateerde case

Fusie maakt één sterk merk

Het gebeurt niet vaak dat bedrijven bereid zijn de handen ineen te slaan met een concurrent om voor hun doelgroep echt het verschil te kunnen maken. En je moet maar afscheid durven nemen van je – in de markt bekende – merknaam om samen een krachtige, frisse start te maken. Promedico en Omnihis lieten hun ego’s en angsten geen rol spelen in hun fusie. Noch in het merktraject dat ze met ons aangingen. En dat werkte perfect.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Na de naamontwikkeling: een pay-off, een slogan of een tagline?

Een naam bedenken. Als je ooit vader of moeder bent geworden weet je wellicht hoe moeilijk dat kan zijn. En zoals dat voor kinderen geldt, geldt het ook voor startups, bedrijven, joint ventures, producten en diensten.

Lees verder
Meer informatie?

Bel of mail ons! Vinden we leuk.